top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Yoga en je bekkenbodem, een mooie combinatie

Bekkenbodem yoga bij Anandi Yoga

Leer je bekkenbodem te ontspannen en de spieren rondom je bekken te verstevigen, zodat het bekken gedragen kan worden door je lichaam. Je zult ervaren dat je bekkenbodemklachten minder worden en dat je je bekkenbodem beter kan ontspannen.



Ik (Aniek) heb zelf ervaren hoe pijnlijk en vervelend problemen m.b.t. de bekkenbodem kunnen zijn. Heb een jaar met klachten van de bekkenbodem rond gelopen, zonder dat ik wist wat het was. Allerlei onderzoeken gehad waar niets uitkwam. Wat een opluchting toen uiteindelijk duidelijk werd waar deze klachten (buikpijnen en blaasontstekingen enz) vandaan kwamen. Met behulp van een bekkenbodemfysiotherapeut werd er een overactieve bekkenbodem vastgesteld. Doormiddel van ontspanning, ademhaling oefeningen en verandering van leefstijl (aangepast dieet en minder suiker) gingen veel klachten weg. Omdat ik meer wilde weten over de bekkenbodem heb ik verschillende workshops en cursussen gevolgd m.b.t. de Psoas (spier van de ziel), bekkenbodem en kringspieren. Ging zelf op zoek naar yogahoudingen die goed werkten om de bekkenbodem te ontspannen, yogahoudingen die de lichaamsdelen sterker maakten om het bekken te kunnen dragen. Werd vervolgens door het Kruispunt gevraagd om bekkenbodemyoga te geven samen met een fysiotherapeut aan vrouwen (en mannen). Zo is de bekkenbodemyoga geboren.

.

Reacties van deelnemers:

· Het lukt me beter om me te ontspannen, ik voel mij minder gestrest

· Ik kan mijn bekkenbodem voelen en ontspannen.

· Het lukt me beter om mijn ademhaling te sturen. Mijn adem zat vaak te hoog. Ben minder kortademig

· Ik heb minder last van rugklachten

· Ik kan beter slapen na de yogales


Klachten in de bekkenbodem ontstaan vaak tijdens of na de zwangerschap of in de overgang. Klachten in het bekkengebied kunnen uiteenlopen van stressincontinentie bij een te slappe bekkenbodem tot een hypertone bekkenbodem (een te krachtig aangespannen bekkenbodem wat pijn veroorzaakt).

Gelukkig is het nooit te laat om met bekkenbodemyoga te beginnen en zelf de spierkracht in de bekkenbodem te versterken of juist te ontspannen. Omdat een gezonde bekkenbodem, een goede lichaamshouding en een volledige adembeweging samengaan biedt de bekkenbodemyoga een mooie ingang om bewustwording van de bekkenbodem te ontwikkelen en de balans in de bekkenbodem terug te brengen.

De oefeningen die worden aangeboden leren je bewust te worden van de bekkenbodem en zelf de kwaliteit van de bekkenbodem te verbeteren. Door ontspanningsoefeningen voor het hele lichaam, oefeningen in het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem en het werken met de kringspierketen in het lichaam versterk én ontspan je de spieren van de bekkenbodem waar dat nodig is. De oefeningen zijn gericht op het vinden van de juiste balans tussen aanspanning en ontspanning en het herstellen van de draagkracht van de bekkenbodem. Tijdens de bekkenbodemyoga worden de spiergroepen rondom het bekken (heupen, onderrug, billen en benen versterkt, zodat het bekken voldoende steun heeft en gedragen kan worden door het lichaam.

De cursus bekkenbodemyoga bij Anandi Yoga

· Er wordt samengewerkt met een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze fysiotherapeut zal twee keer tijdens de cursus vertellen over de werking van de bekkenbodem.

· De cursus bekkenbodemyoga bestaat uit 10 lessen. Elke les duurt 75 minuten.

· De bekkenbodemyoga kan starten wanneer er 4 mensen meedoen.

· Kosten: 145 euro voor 10 lessen.

· De bekkenbodemyoga wordt gegeven door Aniek Schrijver (yoga docent Anandi yoga)


Bij ernstige en/of onduidelijke klachten wordt het advies gegeven een bekkenbodemfysiotherapeut in te schakelen.



67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page