top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Selfcare? Hype of noodzaak?


Je kunt geen website bezoeken en geen tijdschrift lezen of je ziet het. Selfcare. Wat is dat nu, selfcare? Is dit een trendy woord of iets essentieels, waar komt het vandaan en belangrijker nog: wat moet ik doen dan?

Ónderzoek leert ons dat dit woord in Nederland voor het eerst werd gebruikt in 2017. Het is dus nog redelijk vers, dat selfcare. De website neologismen.ivdnt.org leert ons dat dit woord betekent "zorg voor het fysieke en geestelijke welzijn". Ik citeer verder: De achterliggende gedachte is vooral die van 'góéd voor jezelf zorgen'. De invulling hiervan is heel persoonlijk en varieert sterk, van een spartaanse levenswijze tot zelfverwennerij. Hoewel zelfzorg een letterlijke vertaling is, heeft dat woord vooral een medische connotatie en kan het niet als synoniem worden beschouwd. Zelfonderhoud komt dichter in de buurt, al heeft dat ook de betekenissen 'door iemand zelf uitgevoerd onderhoud aan iets, doe-het-zelfonderhoud' en 'voorziening in het eigen levensonderhoud'.

Okay ,zelfonderhoud dan. Verderop op de pagina valt te lezen dat dit met name een activiteit is van iemand dat past in een individualistische samenleving. Ook dat klopt, want daar zitten we (helaas) middenin. Dus samen gevat: je onderneemt een activiteit puur en alleen voor jezelf om je geestelijke en lichamelijke welzijn te verbeteren. Op de site staat ook nog vermeld dat het doel met name is 'het voorkomen van een burn-out' Hmm, dat is uiteraard een goed plan!Nu we weten wat het is en dat je er een burnout mee kunt voorkomen kun je aan de slag gaan met het magische zelfonderhoud. Wat kun je zoal doen? Hieronder een aantal tips die passen bij zelfonderhoud. Of selfcare, net wat je wilt... ;-)

  • Verdiep je in lekker eten dat ook voedzaam is. Kook vervolgens een maaltijd of een heerlijke verwarmende soep en verwen je innerlijke lichaam hiermee. Met onbewerkt voedsel krijg je meer essentiële voedingsstoffen binnen en dit leidt tot sterkere darmen én een gelukzaliger gevoel (geluksstofje serotonine wordt voor 90% in je darmen gemaakt!)

  • Boek eens een massage of Reiki behandeling. Op die manier sluit je jezelf even af van de buitenwereld en wordt er puur aandacht aan jou besteed. Zit je niet zo ruim in je portemonnee dan kun je alsnog bij mij terecht. Geld moet geen blokkade zijn om goed voor jezelf te zorgen!

  • Volg (een proefles) yoga, ook hier ben je even afgesloten van de buitenwereld. Je telefoon is buiten bereik, je wordt begeleid om dichtbij jezelf te zijn door ademhalingen en houdingen. Een ontspannen gevoel gegarandeerd! Ook voel je beter wat je echt wilt in het leven als je vaker en langer yoga beoefent.

  • Drink 1,5-2 liter (lauw) water per dag. Hiermee ondersteun je je organen en je geest. Je spoelt letterlijk en figuurlijk alles door.

  • Leer jezelf een aantal ademhalingsoefeningen aan. Op internet is hier veel over te vinden. Voor meer energie (in de ochtend bijvoorbeeld) of juist om beter te kunnen slapen. Een paar minuten is vaak al genoeg.

  • Leer iets nieuws of doe iets dat je nog nooit gedaan hebt. Een creatieve workshop, een retreat van een dag of leer een nieuwe taal of andere vaardigheid.

  • Lees een boek. Dit hoeft niet altijd iets spectaculairs te zijn. Als je een moment voor jezelf creëert is het al prima. Of struin even door de Bieb in de buurt, vaak geeft dat al een relaxt gevoel en zie je hoeveel aanbod er is. Heb je kinderen dan vinden die dat vaak ook enig. Daarna samen leesmoment thuis!

  • Begeef jezelf in de natuur. Ook dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, als je een druk leven hebt met kinderen en werk. Het hoeven ook geen lange wandelingen te zijn. Even struinen in de buurt en wat leuke herfst bladeren zoeken of je snuit even in de wind is al helend.

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Er zijn nog zoveel andere dingen! Misschien wil je jezelf wel dagelijks volgens de Ayurveda verzorgen in de ochtend. Of vaker sporten. Kies vooral iets dat bij jou past en waar je blij van wordt. Als je een hekel hebt aan yoga gaat het niet werken om jezelf de mat op te slepen. Belangrijkste is dat je dat vonkje van blijdschap voelt, in je buik en in je hart. En dat je door je activiteit jezelf meer ontspannen en sterker van geest voelt. Selfcare of zelfonderhoud, hoe je het ook noemt. Neem de tijd voor jezelf, sta eens stil in deze drukke hectische wereld en vooral: heb jezelf lief en complimenteer jezelf!

Warme groet,

Ju


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page