top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Zijn we er klaar voor? Loslaten maar!

Herfst. Een tijd van naar binnen keren... deels letterlijk omdat het weer buiten wat kouder en woester wordt en we daardoor meer binnen gaan zitten dan in de zomer. Figuurlijk omdat de herfst een mooie tijd is voor contemplatie zoals ze dat zo leuk zeggen. Wat is dat nou eigenlijk? Dat loslaten in de herfst en contemplatie? Contemplatie betekent letterlijk beschouwing of overpeinzing. In de herfst laten de bomen hun bladeren los om zich daarna in rust te keren totdat de lente weer aan breekt. Wij mogen in de herfst beschouwen, overpeinzen wat we dit jaar bereikt hebben. Waar kunnen we trots op zijn? Wat hebben we kunnen waarmaken, wat hebben we op ons werk goed gedaan, heb je nieuwe vaardigheden geleerd, ben je wellicht aan een nieuwe hobby of sport begonnen? Er is altijd wel iets waar je trots op kunt zijn! Verder mag je beschouwen of overpeinzen wat je los mag laten. Weer net als die bomen. Wat hoeft niét meer mee naar de volgende lente? Misschien ruim je je huis eens keer goed op, ga je je lichaam extra reinigen door een of meerdere sauna sessies, ga je weer eens naar de kapper of rigoreuzer, stop je met een gewoonte/een relatie/etc.??


In de Ayurveda wordt hier over gezegd: de herfst is de tijd van Vata (voor meer info over de types klik hier https://www.ayurveda.nl/content/wat-is-ayurveda/dosha-test ) en die tijd vraagt om het in balans brengen van de Vata door rust, warmte en regelmaat. Om dit aan te pakken adviseert de Ayurveda onder andere (zelf)massages met sesamolie (je kunt je uiteraard ook bij ons laten masseren!), start of doe (yin) yoga oefeningen, omring jezelf met warme kleuren en kies warm voedsel, ook voor je ontbijt. Probeer op tijd te gaan slapen en help jezelf lekker in slaap te dommelen door vooraf een kopje Golden milk te drinken. Een recept vind je hier. https://holistik.nl/golden-milk/

Kortom, wees lief voor jezelf en neem af en toe de tijd om NIETS te doen. Simpelweg lekker gaan liggen op een matje met een deken erop of even op bed. En geef jezelf de tijd om te bezinnen, te overpeinzen. Zonder prikkels van buitenaf, domweg voor je uit staren of even liggen met je ogen gesloten. En voel. Voel wat jij mag loslaten, voel waar jij trots op bent.

Een mooie herfst gewenst!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page