top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Waar te beginnen?

Bijgewerkt op: 15 mei 2021


Je hoort het overal om je heen. Je buurvrouw, je schoonzus, de man van je beste vriendin;

Ze doen aan yoga. Niks voor jou. Als je er al aan dénkt krijg je al zweetdruppels van angst in je nek. Daar moet je toch lenig voor zijn? En slank? En heel sterk? En elke dag uren oefenen en op een kussen zitten mediteren? Nee, dat is niet voor jou weg gelegd.


Gelukkig valt dat allemaal mee. En kun jij óók yoga beoefenen. Yoga is geen gymnastiek, laten we daarmee beginnen. Je kunt het wel gymnastisch of zelfs acrobatisch maken. En die plaatjes zien we veelal ook op Social media, waardoor we het vertekende beeld krijgen. En hartstikke leuk ook dat mensen dat doen en zich in allerlei bochten wringen, op hun hoofd balanceren met losse handen. Mag allemaal en ziet er prachtig uit.

Laten wij eerst beginnen met de oorsprong, want dat kunnen we allemaal.

De houdingen, de asana's, zijn een onderdeel van yoga. Yoga in haar geheel is een achtvoudig pad dat bestaat uit verschillende stappen. Happy with yoga heeft hier een mooi blog over geschreven https://www.happywithyoga.com/yoga/achtvoudige-pad-van-yoga/.


Omdat ik geen gymjuf ben combineer ik graag een aantal onderdelen van dit pad in mijn lessen. En ook jij kunt dus yoga beoefenen zonder dat je hier heel veel spannende dingen voor hoeft te ondernemen! Laten we starten met een oefening om te aarden. Waarbij we adem en asana combineren.


De grondhouding (Tadasana/berghouding)

Alles begint bij het contact maken met de grond, de aarde. Om je wortels (je eerste chakra) energie te geven beginnen we met een grondingsoefening (van Anodea Judith).

  1. Zet je voeten op schouderbreedte en druk de vier hoeken van elke voet in de mat. Je hielen mogen iets verder uit elkaar staan dan je tenen.

  2. Buig je knieën lichtjes over je tweede teen heen, zodat je naar je voeten kunt kijken en aan de binnenzijde van je knieschijf je grote teen ziet.

  3. Duw je voeten neerwaarts en zijwaarts in de grond, alsof je probeert je mat/ de grond onder je breder te maken. Voel met aandacht hoe je voeten en benen stevigheid krijgen en zich hechten aan de grond. Voel hoe sterk je lichaam staat. Wees je bewust van het contact met de vier hoeken van je voeten en de aarde.

  4. Nu gaan we prana (levensenergie) toevoegen door de adem te koppelen.

  5. Haal diep adem en buig langzaam je knieën een klein stukje. Je schouders blijven boven je heupen.

  6. Adem uit en geef druk met je voeten in de grond, stel je voor dat je met je wortels de aarde binnen dringt. Door dit bewust te doen gaan je benen vanzelf weer recht staan. Let op dat je het langzaam en met aandacht doet en je benen niet overstrekt!

  7. Herhaal het in - en uit ademen op deze wijze vijf keer.

  8. Je benen gaan op een gegeven moment licht trillen. Bij de een gebeurt dit al na een paar seconden, bij anderen pas na een minuut.

  9. Ga na op welk punt het trillen maximaal wordt. Ga hier met je aandacht naartoe, sluit je ogen als je dat prettig vindt.

Wees voorzichtig in het buigen en strekken als je een knieblessure hebt. Luister goed naar je lichaam!


Gefeliciteerd, je hebt yoga beoefend! En? Hoe ervaarde je dit? Ik hoor het graag van je.


Namaste, Judith


80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page