top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Herfst? Kom maar op!

De herfst is in volle gang. Miezerige regen, windvlagen, overal bladeren op de grond en meer duisternis op een dag. Veel mensen zie je voorover gebogen lopen tegen de wind en de regen in, mensen verzuchten dat ze zo balen van de kou en de donkere dagen... Echt herfst dus! Gelukkig hebben we yoga! En gelukkig mogen we in de herfst ook mee doen met de natuur. Zaken loslaten net als de bomen hun bladeren laten vallen. En naar binnen keren; zowel fysiek (veel meer binnen zijn/lekker cocoonen op de bank, we gaan minder erop uit) als mentaal (tijd nemen voor jezelf/wat voel ik/wat wil ik loslaten qua energie of ideeën/wat heb ik bereikt dit jaar...) . Als je goed luistert als je in een buitengebied of bos wandelt merk je op dat het wat stiller wordt in de wereld. Gun jezelf die stilte, ook in jou. Je hoeft even niet keihard aan de slag en te ontwikkelen en op je staart te trappen. Het is herfst. Een tijd van rustiger worden en energie op gaan laden richting de winter. Goed voor jezelf zorgen. Waar word je blij en energiek van? Wat helpt om jouw lichamelijke weerstand te vergroten? Voel waar je behoefte aan hebt. Nu in deze periode. Niet wat moet, maar wat jij wil...In de houding die ik hierboven uit voer (Malasana variatie, met hoofd richting/op de grond) kom je goed tot stilte. Enerzijds omdat je moet focussen om je balans te behouden. Anderzijds omdat je soms omvalt en er plezier aan beleeft en als je goed in de houding komt en door ademt, je de rust over je heen kunt voelen komen. Weinig of rustige gedachten, observeer je ademhaling... Luister naar het stromen van je bloed... en psychisch gezien word je hoofd ook rustiger als je voorover gebogen bent. Dus andere suggesties voor een soortgelijke houding:

  • Zittende tang (Paschimottanasana)

  • Voorover buiging vanuit staande houding (Uttanasana)

Verder is het belangrijk dat we extra aandacht geven aan onze long- en darm meridianen. Dit doen we door onze flanken te strekken en onze borstkas te openen.

Een serie oefeningen hiervoor is te zien in mijn video Herfst (wordt morgen gepubliceerd).


Als je tijdens het Yin gedeelte van de yogales of op andere wijze voor jezelf hebt bedacht wat je los wilt laten kun je een (bos)wandeling gaan maken en wachten tot je een blad ziet liggen dat je erg aan spreekt. Qua kleur en vorm enz. Pak deze op, schrijf er in gedachten op wat je kwijt wilt deze herfst en begraaf het blad verderop. Bedank de aarde en vervolg je wandeling.
Als je je lichaam wilt voeden in deze tijd van het jaar, om je long- en darm meridianen een plezier te doen:

Eet groene groenten, zoals boerenkool en broccoli. Gebruik wel wat pittige kruiden maar zet jezelf niet 'in brand'. En uiteraard de herfstgroenten, zoals pompoen en wortel, zijn nu ook erg ondersteunend. Een heerlijk recept voor pompoensoep vind je hier: https://www.ayurvedaspecialist.nl/sri-sri-ayurveda-blog/post/pompoensoep.html/


Geniet van deze periode en laat je niet versomberen door de duisternis!

Lieve groet,

Judith

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page